Het jaar is voor mijn gevoel weer omgevlogen. Naast vele uiteenlopende gebeurtenissen en dingen die dit jaar binnen de BVKM de revue zijn gepasseerd, is het bestuur dit jaar ook weer erg actief geweest op internationaal vlak.
Interview Spaanse Foundation voor Kleine Mensen
Zo heeft er afgelopen oktober een interessant interview plaatsgevonden, waarbij Ellen en ik vanuit onze bestuur rol zijn geïnterviewd door twee leden van de Spaanse Foundation voor Kleine Mensen, Fundacion Alpe Achondroplasia genaamd. Zij zijn bezig met een onderzoek naar de positie van kleine mensen in tien verschillende landen in Europa. Maar ook naar de functie en het doel van een kleine mensen vereniging in alle tien de landen. Het doel van de interviews is om tot een totaaloverzicht te komen van de uitdagingen en krachten van elke vereniging. Met dit resultaat wenst men naar de Europese Unie in Brussel te gaan, om daar subsidie te kunnen aanvragen en te ontvangen voor het oprichten van een European Federation.
Interview als reflectie
In Spanje werken vier mensen in loondienst van de foundation. Dat geeft hen ook meer tijd en ruimte om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. Tijdens het interview kwamen verschillende thema’s aan bod. De belangrijkste thema’s waren participatie, medische zorg, onderwijs, inclusie, beeldvorming en toegankelijkheid. Deze sluiten nauw aan op waar de BVKM zich onder andere voor inzet. Zo kregen wij ook vragen over de rol van onze vereniging in Nederland. Kijkende naar in hoeverre wij actief zijn ten aanzien van deze thema’s en hoe wij onze leden daarin ondersteunen. Het was voor ons ook een goede reflectie op onszelf als BVKM. Door dit interview en de verhalen van andere verenigingen heeft dit ons weer nieuwe inzichten en ideeën gegeven over waarin wij als vereniging zijnde nog meer zouden kunnen faciliteren.
Belangrijke uitkomst: Spanje inclusiever
De dames vertelden ons ook iets over de uitkomsten van de interviews die zij al reeds hebben afgenomen. Ondanks dat Spanje een ‘armer’ land is, blijkt uit de praktijk dat zij een inclusievere samenleving hebben. Een duidelijk voorbeeld hiervan is dat wanneer men in Spanje een bouwvergunning aanvraagt, als zijnde bijvoorbeeld horecaondernemer of overheidsgebouw, krijgt men deze vergunning alleen wanneer men ook een toegankelijkheid biedt voor mensen in een rolstoel. Vanuit mijn ervaring en kennis weet ik dat we in Nederland helaas nog lang niet zover zijn. Dit is in mijn ogen een grote gemiste kans.
Ellen en ik hebben het als een ontzettende leuke en inspirerende middag ervaren. Ook wel vermoeiend omdat de voertaal Engels was, maar daar wisten Ellen en ik ons goed doorheen te slaan. Kortom, we kijken er met een voldaan gevoel op terug.
Meer weten over een European Foundation?
Mocht je enthousiast zijn geworden van dit verhaal of meer willen weten over de weg naar een mogelijke European Federation, neem dan contact op met het bestuur. Wij zullen ook regelmatig een terugkoppeling blijven geven over de voortgang.
Stephanie Hendriks,
Voorzitter BVKM