In juli 2004 hebben Maria en ik in Straelen (Duitsland) een mooi huis met een tuin gevonden waar wij konden gaan samenwonen. In een mooi huis hoort een mooie keuken.
Al langer hebben wij nagedacht over hoe onze droomkeuken eruit moest komen te zien. Uren konden wij daar met z’n tweetjes bij een glaasje wijn over doorbomen. In die gesprekken werden wij het al gauw eens over een aantal principes waar de keuken aan moest voldoen:
- Wij vonden dat wij allebei tegelijkertijd in de keuken moesten kunnen werken. Dat is, gezien ons lengteverschil van ruim 30 cm, geen eenvoudige eis. Een hoog-laagkeuken wordt immers hiermee uitgesloten.
- Bovendien vonden wij het belangrijk dat wij in de keuze van de aard, vorm en de te gebruiken materialen van de keuken zoveel mogelijk vrij moesten kunnen zijn. Dat wil wel eens botsen met de noodzakelijke aanpassingen en het beschikbare budget.
- Verder vonden wij het belangrijk dat zoveel mogelijk bergruimte bereikbaar moest zijn voor Maria (88 cm). Het laatste wat wij wilden is een ‘rolstoelkeuken’ met een open – en dus verloren – ruimte onder het aanrecht.
Zo zijn wij dus op zoek gegaan naar een keukenleverancier dat zich specialiseerde in keukens op maat. Op het internet vond ik het adres van Tulp Keukens in Boxtel dat beweerde op maat gesneden keukens te kunnen leveren. Dat wilden wij wel eens zien en op een mooie zomerse zaterdagmiddag hebben wij Tulp Keukens met een bezoekje verrast.
Hoewel ik in zekere mate sceptisch was over de mogelijkheden, hebben wij de lat hoog gelegd en al onze wensen – en dat waren er nog al wat – bij de keukenontwerpster voorgelegd. Wij hadden dan ook over vrijwel elk detail nagedacht. De ontwerpster, die Patrica heette, nam de uitdaging om voor ons een geschikte keuken te ontwerpen, graag aan. Met veel geduld, schetsen, tonen van voorbeeldmodellen en nog eens nadenken, kwamen wij na een paar uur tot een concept-ontwerp dat voldeed aan nagenoeg al onze – nogal pittige – wensen. “Een kei-leuke keuken!” zoals Patricia het noemde. Wij hebben ook kunnen kiezen uit kwalitatief hoogwaardige materialen en bleef de prijs met enig kunst en vliegwerk binnen het voor ons beschikbare budget. Kortom: na het bezoek bij de eerste leverancier was het al raak en hoefden wij niet meer verder te zoeken.
Waar bestaan de aanpassingen uit?
- Elk werkblad met een eigen gootsteen op aangepaste hoogte voor zowel Maria als voor mij.
- Een elektrische kookplaat met 4 hittebronnen in de breedte opgesteld – i.p.v. vierkant in de diepte –.
- Inbouwapparatuur, zodanig geplaatst dat zowel Maria als ik die zelfstandig kunnen gebruiken. Zo hebben wij bijvoorbeeld een extra kleine vaatwasser zodat deze onder het verlaagde aanrecht kon worden ingebouwd.
- De positie van de kraan voor Maria is rechtsvóór op het aanrecht i.p.v. van achter de gootsteen.
- Kastruimte onder het aanrecht.
- Kastjes boven het aanrecht op lager niveau.
- Extra kastruimte met ingebouwde koelkast.
Resultaat: een keuken in een tijdloze klassieke stijl die nog járen meekan. De schoorsteenmantel krijgt binnenkort nog een mooie – opgeruwde – roomwitte stuclaag en dan is het helemaal af. Vermeldenswaard is ook dat ik als doe-het-zelfer mij ook niet onbetuigd heb gelaten: de tegeltjes in de keuken heb ikzelf aangebracht, goed he?
Mark de Groot
Duitsland kent een wel tegemoetkoming in de (meer)kosten van een aangepaste keuken. Net als in Nederland geschiedt de aanvraag via de gemeente. Om voor deze tegemoetkoming in aanmerking te kunnen komen, moesten wij aan zeer strenge eisen voldoen. Deze eisen beperkten ons ook in de keuze van de keukenleverancier. Wij hebben daarom besloten geen aanvraag voor deze tegemoetkoming te doen.