Rondleiding in Rijksmuseum exclusief voor kleine mensen

Actie in kader van World Dwarfism Awareness Day

Op vrijdag 25 oktober – World Dwarfism Awareness Day (Dag van Kleine Mensen) – verzorgt het Rijksmuseum speciaal voor kleine mensen een rondleiding tijdens de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez.
Aanleiding zijn twee werken van de 17e-eeuwse hofschilder Velázquez waarop hij een persoon met een groeistoornis heeft afgebeeld. De afgebeelde kleine mensen waren weliswaar als hofnar werkzaam aan het hof van Filips IV, maar zijn in het werk van Velázquez niet neergezet als een karikatuur.

“Als je bedenkt dat kleine mensen in die tijd op schilderijen en prenten vaak als lachwekkend of als minderwaardig werden neergezet, is dat best bijzonder”, aldus de voorzitter van de Belangenvereniging van Kleine Mensen, Stéphanie Hendriks. Zij maakt deel uit van een groep kleine mensen die deelneemt aan de rondleiding. “Normaal zijn deze werken alleen te bezichtigen in Musea del Prado in Madrid. Toen wij vernamen dat deze werken in Nederland te zien zijn, hebben wij contact gezocht met het Rijksmuseum. Zij reageerden zeer positief op onze belangstelling en boden ons deze rondleiding aan.”

“Als je bedenkt dat kleine mensen in die tijd op schilderijen en prenten vaak als lachwekkend of als minderwaardig werden neergezet, is dat best bijzonder”

De Belangenvereniging van Kleine Mensen – die inmiddels 45 jaar bestaat – komt op voor acceptatie van mensen die op volwassen leeftijd niet groter zijn dan 1,50m.
“Gelukkig hebben kleine mensen in de huidige maatschappij veel meer mogelijkheden om volwaardig te kunnen participeren, al betekent dit soms in de praktijk wel dat wij hiervoor een stukje harder moeten lopen”, vindt Hendriks.

Wereldwijd hebben kleine mensen te maken met vooroordelen, discriminatie en uitsluiting waarvoor jaarlijks op 25 oktober (World Dwarfism Awareness Day) aandacht wordt gevraagd