Sluit zoeken

Zoeken

Trainingsprogramma ervaringsdeskundig Cliëntondersteuner

In het kader van het project ‘Samen bouwen aan Participatie’ neemt de BVKM deel aan de training Cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is iemand die leden (online) kan wegwijs maken in de wereld van zorg, werk en welzijn.
Het gaat hier om een praktische training, waarin je als vrijwilliger leert hoe je andere BVKM leden (online) kunt ondersteunen bij het vinden van informatie of het aanvragen van een voorziening.
 
Meer en meer wordt van mensen verwacht dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven participeren(met hulp uit de omgeving). Het vragen van hulp is niet altijd eenvoudig. Soms vinden mensen dit lastig. Soms durven ze die vraag ook niet te stellen.
Om mensen hierin te helpen, biedt de BVKM samen met Centrum Chronisch Ziek en Werk een trainingsprogramma aan. Je weet namelijk als geen ander hoe het is om ondersteuning en hulp te vragen en te regelen. Jouw ervaring is hiermee erg waardevol voor mensen die moeite hebben om deze weg te bewandelen.
 
De BVKM heeft twee trainingsplekken voor leden beschikbaar.
 
Wat ga je leren?
Na afloop van het programma kan je telefonisch en online mensen te woord staan en ondersteunen, die vragen hebben rondom participeren, voorzieningen, zorg en hulpverlening. Je helpt de ander om in de eigen omgeving hulp te zoeken, en daar de juiste stappen te zetten ook al zit je niet bij hen aan tafel.
 
Er wordt een gevarieerd trainingsprogramma aangeboden:
  • Je werkt aan online vaardigheden en gesprekstechnieken;
  • Je maakt kennis met de belangrijkste instanties die voor veel hulpvragen geconsulteerd kunnen worden (de Sociale Kaart);
  • Je leert hoe u iemand begeleidt bij de te zetten stappen binnen het sociaal domein. (WMO, Participatiewet en Wet Langdurige Zorg);
  • Het effectief inzetten van je kennis om anderen te kunnen ondersteunen.
 
Wie zoeken we?
We zoeken leden die stevig in hun schoenen staan. Vrijwilligers die het een uitdaging vinden om zich te ontwikkelen, die zelfstandig kunnen werken maar ook graag samenwerken. Die een bijdrage willen leveren aan hun patiëntenorganisatie.
 
Wat heb je nodig om mee te doen?
Allereerst, tijd. Want van april tot juli 2018 volg je drie cursusdagen (25 april, 23 mei en 27 juni) en enkele online workshops.
Daarnaast beschik je over een computer/laptop. Het trainingsprogramma is gratis, inclusief de workshops en het programmaboek. Uiteraard worden de reiskosten vergoed.
 
Wij horen graag van je!
Geïnteresseerd?
Meer informatie en contactgegevens vindt je op de site van Stichting Chronisch Ziek en Werk.
 
Wil je meedoen aan de training?
Stuur dan eventjes een mail, dan nemen we contact met je op om de details met je te bespreken.
 
Logo BVKM
Logo ABNI

© 2018 BVKM