Nieuwsuur interviewt BVKM-lid over ingrijpen menselijk DNA

In de uitzending van Nieuwsuur van donderdag 10 oktober 2019 heeft BVKM-lid Gerard Hilhorst zijn mening gegeven over de vraag of ingrijpen in het menselijk DNA mogelijk moet zijn als je daarmee ziekten en handicaps kunt vermijden.

Gerard vindt dit een zorgelijke ontwikkeling omdat je daarmee het signaal afgeeft dat mensen die ‘anders zijn’ niet gewenst zijn. “Mensen met een beperking mogen er toch ook zijn?” Hij is het niet eens met de gedachte dat wanneer je een ziekte of handicap hebt, automatisch betekent dat je niet kunt participeren. “Ik heb een groeistoornis maar heb gewoon een betaalde baan en draai in mijn vrije tijd volop mee in het verenigingsleven. “Kortom: ik kan, ondanks mijn beperkingen, een waardevolle bijdrage leveren in de maatschappij.”

Mensen met een beperking mogen er toch ook zijn?

De discussie over al of niet ingrijpen in menselijk DNA om daarmee ziekte en handicaps te voorkomen is niet nieuw. Het onderwerp is actueel geworden door het nieuws maart van 2019 waarbij Chinese medici al proeven hebben gedaan met menselijke embryo’s waarbij is geknipt in het DNA.

Recentelijk heeft het Rathenau Instituut, die onderzoek doet naar de impact van wetenschappelijke ontwikkelingen op de maatschappij, een rapport gepubliceerd waarin met vier toekomstscenario’s wordt ingezoomd op de dilemma’s van medisch ingrijpen in het menselijk DNA.
Naar aanleiding van dit rapport worden in heel Nederland de zogenaamde DNA-dialogen georganiseerd waarin mensen met elkaar in debat gaan over deze toekomstscenario’s.

Woensdag 9 oktober vond in Rotterdam de aftrap plaats van de deze debatten. BVKM-lid Gerard Hilhorst was hierbij aanwezig. De belangrijkste uitkomsten van deze DNA-dialogen zullen volgend jaar aan Minister De Jonge van Volksgezondheid worden aangeboden.

Wie de uitzending van Nieuwsuur wil bekijken kan terecht bij NPO Start.