De BVKM adopteert een steen voor het Holocaust Namenmonument

Recentelijk is de bouw van Holocaust Namenmonument gestart. Nu heeft Gerard Hilhorst in samenspraak met het bestuur een steen geadopteerd voor Alexander Katan. Alexander Katan is geboren op 18 november 1899 te Rotterdam en vermoord in concentratiekamp Mauthausen op 27 januari 1943. In een eerdere editie van de Vriendschap en tijdens het BVKM-weekend in 2007 hebben we de nodige aandacht geschonken aan hem.

Naast zijn joodse afkomst had hij een groeistoornis en dat viel op tijdens zijn gevangenschap in Kamp Amersfoort, Westerbork en op zijn laatste verblijfplaats. Als vereniging vonden wij dat we een steen moesten adopteren en recentelijk hebben wij hiervoor ook een mooi certificaat ontvangen.

Ontstaan van het Holocaust Namenmonument
Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft samen met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind op 16 december 2016 het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland gepresenteerd. Dit nationale monument komt – meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog – in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam, daar waar het zich heeft afgespeeld. Het monument omvat 4 Hebreeuwse letters die samen het woord weergeven, dat ‘In herinnering aan’ betekent.

Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden 2 meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen 4 objecten van spiegelend roestvrijstaal.

Gerard Hilhorst: Het is goed dat onze vereniging dit initiatief heeft ondersteunt en het ontroert mij enorm dat we hieraan invulling geven. Met dank aan ons bestuur!

Eerder liet het Nederlands Auschwitz Comité een namenwand plaatsen in het Nederlands Paviljoen in Auschwitz. Daarop staan de namen van bijna 57.000 Joden uit Nederland die in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz zijn vermoord. Op het Holocaust Namenmonument Nederland staan alle 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, ook van hen die in andere kampen dan Auschwitz zijn omgebracht. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een monument waar alle Nederlandse slachtoffers van de naziterreur kunnen worden herdacht.

Hartelijke groet,
Bestuur BVKM

Lees meer over het monument op de website van het Holocaust Namenmonument
Het certificaat van Alexander Katan kun je hier downloaden